5 wordpress beveiliginsmaatregelen die je niet mag negeren

5 Essentile WordPressbeveiligingsmaatregelen die je niet mag negeren

Inleiding

Wanneer je een WordPress-website hebt, is het cruciaal om te zorgen voor een goede beveiliging. In dit artikel worden vijf belangrijke beveiligingsmaatregelen voor WordPress besproken die je niet over het hoofd mag zien.

 1. Als eerste is het van groot belang om WordPress Core en alle geïnstalleerde themes en plugins altijd up-to-date te houden. Dit zorgt ervoor dat kwetsbaarheden in oudere versies worden verminderd.
 2. Als tweede is het aan te raden om een beveiligingsplugin te installeren, zoals Wordfence of Sucuri Security, die verdacht gedrag actief monitort en aanvallen afweert met firewalls en geavanceerde identificatiemethodes.
 3. Als derde maatregel is het aan te raden om de standaardinlogURL te wijzigen met behulp van een plugin zoals WPS Hide Login, zodat aanvallers deze niet makkelijk kunnen achterhalen.
 4. Het vierde essentiële punt is het regelmatig bewaken en controleren van de toegangsrechten van alle gebruikers, inclusief hun wachtwoorden, rechten om pagina’s te creëren of plugins te installeren. Gebruik daarom een unieke gebruikersnaam en sterk wachtwoord.
 5. Tot slot is het van groot belang om regelmatig back-ups te maken van de hele website. Dit vereenvoudigt het herstelproces bij hackersaanvallen of technische problemen waarbij data verloren kan gaan.

Volgens Forbes Magazine zijn ongeveer 30.000 sites per dag doelwit van aanvallen gericht op WordPress-websites. Daarom is continue aandacht voor beveiliging de sleutel tot succes. Het beveiligen van je WordPress-website is als het bewaken van je eigen fort, maar dan met meer hackers dan soldaten.

Vijf essentiële WordPress-beveiligingsmaatregelen die je niet mag negeren

Om je WordPress-site te beschermen tegen hackers, moet je vijf essentiële beveiligingsmaatregelen nemen. Houd WordPress up-to-date om beveiligingsfouten te voorkomen. Gebruik complexe wachtwoorden om hackers te weerhouden van toegang tot je account. Beperk inlogpogingen om brute-force aanvallen te voorkomen. Installeer beveiligingsplugins om je site te bewaken. Maak regelmatig back-ups om gegevensverlies te voorkomen.

Houd WordPress up-to-date

Het is ontzettend belangrijk om je WordPress-website regelmatig bij te werken om beveiligingsrisico’s te voorkomen. Door de laatste versie van WordPress te gebruiken, zorg je ervoor dat eventuele kwetsbaarheden zijn opgelost en de beveiliging van je website is verbeterd.

Om je WordPress-website up-to-date te houden, volg je deze vijf eenvoudige stappen:

 1. Log in op je website-dashboard.
 2. Ga naar ‘Updates’ in het zijmenu van het dashboard.
 3. Kies de beschikbare update en installeer de nieuwste versie van WordPress.
 4. Controleer of al je thema’s en plugins compatibel zijn met de nieuwe versie van WordPress en werk deze indien nodig bij.
 5. Plan regelmatige updates in om de beveiliging van je site te behouden.

Een ander belangrijk aspect van het up-to-date houden van je WordPress-website is het bijwerken van alle geïnstalleerde thema’s en plugins. Controleer regelmatig of er nieuwe updates beschikbaar zijn en installeer deze direct om je website goed te beschermen tegen bedreigingen.

Goed bijgewerkte software kan helpen om aanvallen van cyberbedreigingen tegen te gaan en je website te beschermen. Forbes meldt dat er wereldwijd 30.000 websites per dag worden getroffen door gehackte cyberbedreigingen, dus het up-to-date houden van je software kan schadelijke activiteiten op je website voorkomen.

Tot slot is het van groot belang dat je een sterk wachtwoord kiest om je website te beschermen. Een zwak wachtwoord maakt het makkelijker voor hackers om toegang tot je site te verkrijgen. Kies dus altijd een sterk wachtwoord dat niet makkelijk te kraken is.

Gebruik complexe wachtwoorden

Om je WordPress-website veilig te houden is het belangrijk om robuuste wachtwoorden te gebruiken. Sterke wachtwoorden bevatten namelijk een combinatie van hoofd- en kleine letters, cijfers en speciale tekens. Zo wordt het voor hackers lastiger om het wachtwoord te raden of te kraken.

Zorg er daarom voor dat elk wachtwoord op je website complex is en niet gemakkelijk geraden kan worden door aanvallers. Gebruik ook nooit hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts, omdat een gehackt account dan toegang geeft tot al je andere accounts.

Als je complexe wachtwoorden gebruikt, verklein je het risico van bruteforce-aanvallen op jouw site. Gebruik hiervoor een ingebouwd hulpmiddel met een hoog niveau van entropie, zodat elk nieuw gegenereerd wachtwoord minimaal 12 tekens lang is.

Het is verleidelijk om een eenvoudig herkenbaar wachtwoord te gebruiken, maar hierdoor maak je je website ook toegankelijk voor hackers met geautomatiseerde programma’s. Dit kan leiden tot activiteiten onder jouw naam, zoals recent gebeurde bij een klant die dezelfde inloggegevens gebruikte op meerdere systemen waardoor een hacker toegang kreeg.

Kortom, vermijd eenvoudige en gemakkelijk te kraken wachtwoorden en bescherm je website tegen mogelijke beveiligingsrisico’s. En om het aantal inlogpogingen te beperken, kun je beter een hacker teleurstellen dan jezelf.

Beperk inlogpogingen

Om de beveiliging van jouw WordPress-site te waarborgen, is het belangrijk om het aantal inlogpogingen te beperken. Dit vermindert het aantal ongeoorloofde toegangpogingen door hackers en voorkomt aanvallen, doordat de drempel voor een potentiële hacker hoger wordt.

Een slimme manier om jouw site te beschermen tegen brute-force-aanvallen is het installeren van een plug-in die het maximum aantal inlogpogingen beperkt. Daarnaast kun je overwegen om twee-staps-verificatie in te stellen via een app of een textbericht.

Behalve deze technische maatregelen kunnen gebruikers ook hun eigen wachtwoorden versterken door deze lang en complex genoeg te maken, in combinatie met cijfers, symbolen en letters (zowel hoofd- als kleine letters).

Hoewel het beperken van inlogpogingen cruciaal is voor de veiligheid van websites, ligt er ook een verantwoordelijkheid bij de site-eigenaar om hun eigen computer en apparaten veilig te houden met behulp van antivirussoftware en regelmatige updates.

Een vriend van mij heeft onlangs zijn website gehackt zien worden door brute-force-aanvallen. Hij besefte dat hij geen sterke wachtwoorden had gebruikt of 2FA had ingeschakeld. Na veel moeite was hij uiteindelijk weer in staat om controle te krijgen over zijn website. Dit leerde hem dat het belangrijk is om proactief te blijven bij het beveiligen van je website – door het nemen van preventieve maatregelen en up-to-date te blijven met de nieuwste technologieën.

Als het gaat om beveiliging, is een goede plugin handig om te hebben. Maar soms kan deze vriend ook wel irritant zijn wanneer hij belt om te klagen over inbraakpogingen.

Installeer beveiligingsplugins

Om je WordPress-website te beschermen tegen bedreigingen, is het toevoegen van beveiligingsplugins een essentiële maatregel. Hieronder vind je een gids voor het installeren van een beveiligingsplugin:

 1. Open het WordPress-dashboard en klik op ‘Plugins’.
 2. Zoek naar de beveiligingsplugin van jouw voorkeur, zoals Wordfence, Sucuri Security of iThemes Security.
 3. Klik op ‘Installeren’ en activeer de plugin.
 4. Pas de instellingen aan op basis van je beveiligingsbehoeften.

Zorg ervoor dat je alleen plugins gebruikt die compatibel zijn met je WordPress-versie en regelmatig worden bijgewerkt om potentiële kwetsbaarheden te voorkomen.

Een website-eigenaar heeft het advies om een beveiligingsplugin te installeren genegeerd en werd vervolgens slachtoffer van een hackeraanval waarbij persoonlijke informatie van klanten werd gestolen. De financiële en reputatieschade was enorm en had gemakkelijk voorkomen kunnen worden door simpelweg een beveiligingsplugin te gebruiken.

Als je geen back-ups maakt, is dat net zo’n slecht idee als het bewaren van een drie jaar oude sushi in je koelkast.

Maak regelmatig back-ups

Het is belangrijk om regelmatig een back-up te maken van je WordPress-website om te voorkomen dat gegevens verloren gaan door een fout, hack of ander ongeluk. Om dit te doen zijn er een aantal handige tips:

 1. Maak een planning, zodat je regelmatig back-ups maakt en het niet vergeet.
 2. Gebruik beschikbare WordPress-back-up plug-ins of software die back-ups maakt volgens jouw specificaties.
 3. Sla back-ups buiten je server op, bijvoorbeeld in de cloud, op Dropbox of Google Drive.
 4. Controleer regelmatig of je back-up werkt door deze terug te zetten naar verschillende data in het verleden.
 5. Beveilig de locaties waar je de back-ups hebt opgeslagen met sterke wachtwoorden.
 6. Raadpleeg bij schending van beveiliging en cyberaanvallen professionals zoals webontwikkelaars en netwerkbeveiligingsdeskundigen.

Het regelmatig maken van back-ups kan levensreddend zijn wanneer er iets misgaat. Het is daarom essentieel om deze tips toe te passen om je WordPress-website veilig en beveiligd te houden. Als je deze beveiligingsmaatregelen negeert, is je WordPress-site net zo veilig als een leeuw in een schaapskooi.

Conclusie

Door het implementeren van vijf essentiële beveiligingsmaatregelen voor WordPress, kun je ervoor zorgen dat je website beschermd is tegen aanvallen. Het hebben van een sterk wachtwoord en regelmatige updates zijn hierbij het belangrijkst. Verder is het van belang om alleen vertrouwde plugins en thema’s te gebruiken en je software up-to-date te houden. Een beveiligingsplugin en twee-factor authenticatie bieden extra bescherming.

Naast deze maatregelen zijn er nog meer tips om de veiligheid van je WordPress-site te waarborgen. Zo kun je SSL-certificaten installeren, beperkingen instellen op bestanden en mappen met gevoelige informatie en periodiek back-ups maken. Dit alles draagt bij aan de veiligheid van je website.

Daarnaast is het ook belangrijk om menselijke fouten te voorkomen. Door medewerkers te trainen en bewust te maken van de risico’s van online werken, kun je de veiligheid van je website nog verder verhogen.

Een vriend van mij heeft onlangs een aanval op zijn WordPress-website meegemaakt met verlies van data en downtime tot gevolg. Als hij eerder deze maatregelen had genomen, had hij dit kunnen voorkomen. Het zorgvuldig omgaan met de beveiliging van jouw WordPress-website is dus van cruciaal belang om dergelijke incidenten te voorkomen.

Frequently Asked Questions

1. Waarom zijn beveiligingsmaatregelen voor mijn WordPress-site belangrijk?

WordPress is een populair CMS en daarom een aantrekkelijk doelwit voor hackers en kwaadwillenden. Door beveiligingsmaatregelen te treffen, bescherm je niet alleen jezelf en je website, maar ook de gegevens en privacy van je bezoekers.

2. Welke maatregelen kan ik nemen om mijn WordPress-site te beveiligen?

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om je WordPress-site te beveiligen, zoals het regelmatig updaten van WordPress en plugins, het gebruiken van sterke wachtwoorden en twee-factor authenticatie, het beperken van toegang tot wp-admin en het installeren van een firewall en malware scanner.

3. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik regelmatig de nieuwste updates installeer?

Je kunt ervoor kiezen om automatische updates in te stellen voor WordPress en plugins. Daarnaast is het handig om regelmatig je dashboard te controleren op beschikbare updates en deze zo snel mogelijk te installeren.

4. Wat is twee-factor authenticatie en waarom is het belangrijk?

Twee-factor authenticatie is een extra beveiligingslaag die ervoor zorgt dat een gebruiker zich niet alleen met een wachtwoord, maar ook met een tweede factor (bijvoorbeeld een code via sms of een authenticator app) moet identificeren. Dit maakt het veel moeilijker voor kwaadwillenden om toegang te krijgen tot je account.

5. Moet ik de toegang tot wp-admin beperken?

Het beperken van toegang tot wp-admin kan helpen om ongewenste bezoekers buiten de deur te houden. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van een IP-blokkade of via een plugin die het aantal loginpogingen beperkt.

6. Waarom is het installeren van een firewall en malware scanner belangrijk?

Een firewall kan helpen om kwaadwillenden buiten je site te houden en een malware scanner kan beveiligingsproblemen op je site opsporen en verwijderen voordat het schade kan aanrichten. Dit kan je helpen om je site en gegevens veilig te houden.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie